Com seran les cases del futur? Converses /2

El món està canviant. Si enumerem alguns dels darrers esdeveniments globals, és fàcil imaginar un nou panorama econòmic, social i cultural. El canvi climàtic exigeix mesures urgents per impulsar les energies renovables, la guerra ens està deixant sense recursos i la pandèmia ens ha fet replantejar on i com volem viure. I, en aquest escenari, ens preguntem, com seran les cases del futur?

 

Ens reunim al showroom de cuines bulthaup Sant Cugat, propietat de Caterina Masferrer, amfitriona de la segona edició d’una sèrie de tertúlies, que enguany comencem un cop els convidats han gaudit d’un distès brunch al voltant de l’extensa illa de la marca alemanya, situada a la planta baixa del local, un element ideal que ha facilitat les presentacions i ens ha permès crear l’atmosfera acollidora que propicia les bones converses.

 

 

Ens acompanyen els arquitectes Santi Parramón, director de l’estudi RTA-Office, Sergi Sauras, fundador de Sauras i Garriga, Tito Escudero, d’Átiko Houses i Jordi Fernández, d’ON-A; l’interiorista Àlex Giró, de l’estudi homònim Àlex Giró, una de les propietàries de l’empresa familiar Cosentino, Isabel Martínez Cosentino, i el director de l’empresa d’instal·lacions Sinophos Group, Marc Reverte. Tots ells confirmen que el seu sector està canviant gràcies al nou model de vida que s’està imposant entre els joves: el coliving. La terapeuta i fundadora de Casa Karuna, Judit Mateu, confirma la importància de cercar cases saludables en un moment en el qual ens postulem com a home lovers.

 

La cuina es redefineix com a espai comú, vital per a intercanviar experiències dins la comunitat.

 

Individualistes, amb pocs recursos econòmics per accedir a l’habitatge, conscients de la necessitat de cuidar el planeta més que mai, i amb una inclinació a valorar més les experiències que les coses materials, els joves estan redefinint el disseny de les cases. El concepte del coworking, amb espais comuns per a compartir per treballadors, evoluciona tímidament cap al coliving en el nostre país, una fórmula que funciona amb èxit als EUA, on va néixer, i altres països europeus i asiàtics, on les a sales d’estar, els menjadors, els gimnasos i altres sales de joc, i fins i tot la cuina, es configuren com a elements socialitzadors. En aquest model centrat en la comunitat, com a forma de propietat per a estalviar i optimitzar recursos, i de vida, on les persones que la formen comparteixen interessos i aficions, alhora que interactuen i enforteixen llaços, la cuina es presenta com a eix central, vital, com ha estat al llarg de la història. Un concepte que també es traslladarà al camp, on les persones que s’ho puguin permetre aniran a viure, cercant un estil de vida més sostenible, en comunió amb la natura, respectant el medi ambient, en propietats indivises que, tanmateix, s’aniran transformant en unitats familiars més petites, quan la llei creï les eines necessàries que acompanyin a aquest canvi que la societat, al capdavant de la normativa vigent, demana. La salut és un altre component que sense dubte tindrà importància en dissenyar els espais, més petits, però també més funcionals, on desitjarem viure en pau i harmonia. Per a assolir-ho, els arquitectes i interioristes seran clau. Professions amb clar avenir, coprotagonistes en l’actual revolució de l’habitatge.

 

“Per afrontar els canvis, és necessari construir persones. El nostre cos és la casa més important que tenim”.

Judit Mateu

Terapeuta, fundadora de Casa Karuna.

 

“El coliving va més enllà de compartir pis, és un concepte on es combinen espais privats i compartits per estimular relacions en l’àmbit personal
i professional amb persones afins”.

Sergi Sauras

Arquitecte,
fundador de Sauras Garriga.

 

 

“El concepte de coworking
ha evolucionat cap al coliving, residències per a joves amb zones comunes per socialitzar”.

Jordi Fernández

Arquitecte, fundador d’ON-A.

 

“La casa serà el que un porti a sobre per poder viure tranquil en el món, el concepte de propietat està canviant”.

Santiago Parramón

Arquitecte i director de RTA-Office.

 

“Hem de crear espais confortables, segurs i harmònics que ens facilitin la vida”.

Àlex Giró

Interiorista.

 

“Estamos en un momento de cambio cultural, económico y sociológico”.

Aitor Escudero

Arquitecto, fundador de Átiko Houses.

 

“La sociedad actual permite otras fórmulas de modelo familiar, la comunidad se impone”.

Isabel Martínez Cosentino

Cosentino.

 

“Abans de la pandèmia, bulthaup ja va dissenyar les cuines del futur, creant espais vitals de preparació d’aliments i on la taula passa a ser la protagonista per a compartir moments”.

Caterina Masferrer

Interiorista i propietària de bulthaup Sant Cugat.

 

“El camp facilitarà l’accés a la desconnexió; qui s’ho pugui permetre viurà fora de les grans ciutats massificades”.

Marc Reverte

Director de Sinophos Group.

 

 

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.