Mossèn Àlex Serra: L’amic que tothom voldria tenir

Text: Judith Martínez.

Fotografia: Carlos Sánchez Pereyra.

Àlex Serra ha arribat al Monestir de Sant Cugat com un huracà d’aire fresc. “És un regal de Déu”, afirma la responsable de comunicació i community manager de la parròquia, Marta Falguera. “Ell és proper, alegre, és llum”, s’animen a sumar qualitats de qui consideren “el nostre amic cent per cent”, un grup d’universitaris que habitualment esmorzen amb el mossèn un cop acaba la missa diària “de relax”, com ell mateix apunta, de les nou del matí. Aquesta és una de les passions del recentment ordenat sacerdot, juntament amb l’esquaix, juga un cop a la setmana a Terrassa, i el futbol, els esports favorits entre altres que practica, la pasta i tot el que ve d’Itàlia, especialment de Roma, “ordre en el desordre”, ciutat que adora, l’Àlex gaudeix “prenent alguna cosa mentre parlo amb un amic”. El carisma d’aquest gran comunicador, amb més de quinze grups actius en la seva aplicació de WhatsApp, es tempera en endinsar-se en la seva accessible i pausada conversa, mesurant cadascuna de les seves intervencions en un assetjat exercici d’equilibri entre el cor i la raó que commou. Fa només quatre mesos de la seva ordenació i tothom parla d’ell. Intuint una mena de silenciosa revolució, Sant Pere Octavià es prepara diàriament per acollir feligresos i potencials conversos gràcies al missatge pur de l’Àlex, a la naturalitat amb la qual transmet la fe. Petits canvis o signes que es comencen a evidenciar com a part de la seva idiosincràsia, que no feina, perquè “el que jo faig no és una feina, és un estil de vida. I és espectacular; seguir a Jesús m’omple de sentit, perquè és un valor segur. De quina manera si no l’Església hauria aconseguit transformar persones des de fa més dos mil anys?” Paraula del mossèn Àlex.

 

“No tinc una feina, sinó un estil de vida”

 

Àlex Serra amb el mossèn i rector de la Parròquia Sant Pere Octavià, Emili Marlés, . “Fem un bon tàndem”, asseguren ambdós sacerdots.

 

Parlem

T’imaginaves que series mossèn? Ningú vol ser mossèn. Als ulls del món, la imatge no és fantàstica. Per a mi, va suposar un gran repte. De fet, al cap de dos anys d’entrar en el seminari em van envair els dubtes i ho vaig deixar. Durant un any vaig treballar en una agència de comunicació, en uns cines de Sabadell, donant classes de llatí i filosofia i com a entrenador de futbol. Necessitava estar ocupat!

I que et va fer tornar? Va ser un dissabte, després de sortir de festa per Barcelona. Tornant a casa em vaig parar a contemplar els primers raigs de sol al fons de la silueta de l’hotel Vela. La imatge em va transportar al moment dels Laudes, les pregàries que feia de matinada al Seminari Diocesà de Sant Joan Baptista, a Valldoreix, i em vaig desfer.

Et vas adonar que aquella vida no t’omplia? El significat d’aquestes oracions, amb la llum del sol com a metàfora, és que Jesús ha ressuscitat. Vaig entendre que havia necessitat el temps, l’espai i el silenci per entendre el que volia de veritat.

 

“La clau de l’èxit està en l’equip que formem amb el rector Emili Marlés i la resta de la comunitat”.

 

I vas tornar? Durant la resta d’anys de formació, vuit en total, vaig tenir temps de madurar i em vaig preparar per encarar aquesta vida apassionant.

No sembla un camí fàcil! El gran repte consisteix a deixar tot allò que estimes, estudis, gent, família. Com pot ser que al segle XXI amb totes les solucions de vida que existeixen, vulguis seguir aquest camí; em preguntava.

Què és el que ho ha fet possible? La decisió va acompanyada d’un sentiment molt fort. Hi ha quelcom que t’omple de tal manera que et dóna la resposta. Si no fos per aquest sentiment, no ho hagués fet.

Algun altre dubte abans d’ordenar-te? Dues setmanes abans, la meva mare, em va preguntar: estàs segur? Quan vaig tenir aquell any sabàtic també em va dir que les coses que costen són les que valen la pena. És la persona amb qui parlo amb més confiança.

 

“La decisió de dedicar-te a la vida pastoral va acompanyada d’un sentiment molt fort”.

 

Va ser ella qui et va transmetre la fe? Transformar el cor d’una persona és alguna cosa que només pot fer el Senyor. Ella també ha hagut de fer el seu camí i, ara, que el seu fill és mossèn, és més creient!

No és l’única persona que s’ha convertit últimament. La clau de l’èxit és l’equip que formem amb el mossèn Emili Marlés i el grup de voluntaris, joves, matrimonis, personal de Càritas i els components del grup musical que actua en directe durant les misses.

Tinc entès que doneu formació a persones allunyades a l’Església. Sí, l’any passat vam batejar a dinou persones, d’entre vint- i-cinc i cinquanta-cinc anys. Estem molt contents.

A què creus que t’hauries dedicat si no hagués estat per aquest sentiment del qual parlaves? Hauria muntat una empresa d’energies renovables amb el meu amic Álvaro Falcón.

 

El mossèn conversa amb un grup de joves al Colomar de la Torre de la Casa Abacial del Monestir en acabar la missa de les nou del matí. D’esquerra a dreta, Guerau, 20, Pedro, 23, Paula i Mariona, 22 i Pere, 23. Ells són part dels més de tres-cents joves d’un dels grups de WhatsApp que l’Àlex manté en actiu diàriament.

 

Dono fe que, gràcies al nou equip encapçalat pel mossèn i rector Emili Marlés, que sap guiar i recolzar el carisma d’Àlex Serra, a qui va completar la seva formació durant els darrers anys al seminari, el Monestir de Sant Cugat s’està transformant en la casa on tothom se sent en pau, escoltat i acollit. I com conclou el nouvingut mossèn en cadascuna de les seves homilies i em demana accentuar en acabar la nostra informal xerrada, donem gràcies. Gràcies, Senyor.

 

 

 

 

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.