“L’única solució a les cataractes és la cirurgia” Doctor Rafael Rodríguez Infante

Una de les malalties oculars associada a l’edat més comunes és la cataracta. Es tracta d’una patologia que afecta el cristal·lí, la part de l’ull que permet enfocar els objectes tant de prop com de lluny a la retina. El doctor Rafael Rodríguez Infante, metge especialista en patologia i cirurgia de retina-vitreo, cirurgia refractiva i cataractes, i fundador de la Clínica Oftalmològica Rubí ens desvetlla les qüestions més importants a tenir en compte per pervenir aquesta afecció, el núvol que entela la visió.

 

 

 

Què és la cataracta?

El cristal·lí funciona com l’objectiu d’una càmera fotogràfica. És un teixit transparent i flexible que, gràcies a unes proteïnes, és capaç de canviar la seva curvatura per enfocar un objecte. La cataracta sorgeix quan aquest perd la seva transparència.

Quines són les causes?

Pot ocórrer per causes genètiques, però en la majoria dels casos, el que fa que el cristal·lí es torni opac és la descomposició de les seves proteïnes. Aquest canvi va passant amb l’edat, en general després dels seixanta anys. A més, la presència de glucosa en sang o l’ús continuat d’antiinflamatoris corticoides pot provocar que el cristal·lí perdi transparència de forma més ràpida. Les cataractes solen presentar-se en un o en ambdós ulls, però no es transmeten d’un ull a l’altre.

Com sé si tinc cataractes?

Quan el cristal·lí està opac, els raigs de llum no arriben bé a la retina. Per això notaràs que les imatges es tornen borroses i el contorn dels objectes es desdibuixa. Entre altres símptomes, les cataractes també poden provocar que en mirar una llum brillant, aparegui un halo al seu voltant. Si la cataracta està en una fase molt avançada, només es veu llum a través d’ella.

Es pot solucionar amb ulleres?

Si tens cataractes, el canvi d’unes ulleres per unes altres de noves no faran millorar la teva visió. En aquests casos l’única solució està en la cirurgia.

Com és la intervenció?

L’operació consisteix a reemplaçar el cristal·lí per un d’artificial, que es coneix com a lent intraocular (LIO). Es tracta d’una cirurgia segura, ràpida, precisa i ambulatòria, que no requereix hospitalització. Tot i que és freqüent que un pacient tingui cataractes en tots dos ulls, per motius de seguretat, no és aconsellable operar-se dels dos ulls en el mateix acte quirúrgic i normalment se sol aconsellar deixar passar cinc dies entre les dues intervencions.

Quin tipus de lents se sol implantar?

Depenent de les necessitats de cada persona, hi ha les lents monofocals, que corregeixen la visió de lluny, les lents monofocals plus, que, a més de corregir la visió de lluny, també corregeixen la visió intermitja (per treballar a l’ordinador, per exemple) i finalment les lents trifocals, que són les que corregeixen els tres tipus de visió (lluny, intermitja i aprop). Aquestes últimes són les més revolucionàries, ja que permeten no haver de portar ulleres, ni per lluny ni per a prop. Afegir que totes elles poden ser tòriques, és a dir que també corregeixen l’astigmatisme.

 

 

Què hauries de saber sobre les cataractes?

  • Si tens cataractes, veuràs les imatges borroses, resplendor al voltant de la llum o fins i tot un núvol que entela la teva visió.
  • La cataracta es produeix quan el cristal·lí, que és el que enfoca els objectes, perd la seva transparència i es torna opac.
  • Sorgeix amb l’edat, però la diabetis i els antiinflamatoris corticoides també afavoreixen la seva aparició.
  • La solució és la cirurgia i implantació d’una lent intraocular que substitueix al cristal·lí.
  • Es tracta d’una intervenció molt segura, que no requereix hospitalització.

 

 

 

COR

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.