25 Sep El pas de Tàpies per la Casa Aymat
Galeria Canals recorda aquest moment històric per la ciutat
En franquejar el vestíbul i avançar pel passadís de la sala d’exposició de la Galeria Canals, situada en una casa del barri de Sant Francesc construïda l’any 1947, s’intueix immediatament el pes de la història. Rememorar la col·laboració d’Antoni Tàpies amb la Casa Aymat, entre 1966 i 1969, a través de les fotografies que encapçalen la mostra és senzillament emocionant. És com un viatge que ens transporta a un període de transició per a Sant Cugat, quan la fi de l’època rural es combinava amb un nou impuls artístic.
Tal com explica l’historiador Jaume Cifuentes, Tàpies «es va integrar en la dinàmica local», establint vincles amb joves creadors com Josep Royo i participant en esdeveniments culturals com l’exposició conjunta de Royo i Pep Codó al Club Muntanyenc el desembre de 1967.
Antoni Tàpies, reconegut artista internacional, va col·laborar amb la Casa Aymat, propietat del mecenes Miquel Samaranch, en la creació de tres tapissos: «El nus negre» (1967), «Quatre taques roges» (1969) i «Díptic» (1969).
La Casa Aymat es va convertir en el punt de trobada entre Tàpies i els artesans tèxtils, i la seva col·laboració va ser documentada gràficament per Carles Cabanas. Aquest fotògraf va immortalitzar les visites de l’artista a Sant Cugat, on supervisava personalment el procés creatiu dels seus tapissos. Les fotografies mostren el caràcter «introvertit, però afectuós» de Tàpies, com el descriu Rosa Samaranch, i la constant presència de la seva dona, Teresa Barba, qui jugava un paper clau en les decisions finals de les seves obres. Les imatges capturen moments en què Tàpies, fascinat per les possibilitats del tapís, discuteix amb els teixidors sobre el color, les textures i els materials.
Tot i que els tapissos van ser enviats als Estats Units, el llegat de Tàpies a Sant Cugat continua viu i és una part essencial de la història artística de la ciutat. Com subratlla Josep Canals, Tàpies «quedava meravellat per les infinites possibilitats expressives que el tapís li posava a l’abast». Aquest llegat s’ha convertit en un element fonamental per comprendre la importància de la seva estada a la ciutat. Gràcies a l’exposició, podem reviure aquest moment històric i apreciar la relació íntima entre l’artista, la tècnica tèxtil i la creativitat que va florir a Casa Aymat.
A més de les fotografies, la mostra presenta tretze obres de Tàpies, entre litografies i gravats.
Sorry, the comment form is closed at this time.