Xavier Bosch: “Bach m’ajuda a fer el preescalfament abans d’escriure”

VÍDEO CONVERSA SENCERA QR

#15MinutsAmbTu, per Josep M. Vallès

Quin paper juga el Barça a la teva vida?

Absolut. Després de la meva filla, de la meva dona i del meu germà, el Barça és el més important, sens dubte. És el que m’ha condicionat l’estat d’ànim. Ara tinc la sort de guanyar-me la vida escrivint del Barça. De petit vaig fer fins a sis vegades les proves per entrar al Barça… em van dir que no, i després tots hem somiat ser entrenador, president… fer que les coses vagin millor. Els millors moments de la vida han estat amb gols determinats del Barça, i els pitjors moments segurament van ser a la final de Sevilla contra l’Steaua que vas allà pensant que guanyaràs la primera copa d’Europa de la teva vida, que el teu avi s’ha mort havent anat a tres finals i haver-les perdudes, i vas tu i perds la primera contra un rival que havíem de guanyar de totes totes. Però tot passa, tot se supera, i les emocions i la manera de vibrar que té el futbol que ets d’un equip -en el nostre cas del Barça- poques coses la poden igualar.

 

Si Gerard Piqué es presenta com a candidat a la presidència del Barça… tu el votaries?

Si es presenta, arrasarà! No serà necessari que jo el voti. I jo el votaré en funció de la resta de candidats. Si n’hi ha un que m’agradi més que ells, doncs no el votaré. A hores d’ara té la gent a la butxaca i ho entenc perfectament.

 

Has treballat en ràdio, televisió i premsa. Quin mitjà tries?

Cadascun en el seu moment. A la televisió m’agrada molt crear programes i estar-hi al darrere. M’excita molt l’olor dels decorats, de la pintura, de les càmeres enceses, dels focus. Tota aquesta olor em fa trempar. Però sortir-hi no m’agrada gens per motius evidents: em falta cabell, em sobre quilos, em falten reflexes… i es pateix molt. La ràdio té aquesta cosa de la veu i la intimitat, de tancar els ulls i imaginar-te la persona que et parla, que s’està dirigint a tu mentre vas en cotxe, cuines o estàs al llit. I aquesta complicitat que teixeixes amb l’oient no la té cap altre mitjà. I escriure és molt bonic, tenir la màxima eficàcia comunicativa amb el mínim nombre de paraules. El periodisme, com bé saps tu que has estat director del Diari de Sant Cugat i del TOT Sant Cugat, només té una definició que és molt clara: explicar als nostres conciutadans allò que passa. Després no agradarà al poder local o estatal… és evident, però nosaltres no estem aquí per acontentar el poder, al contrari, nosaltres hem de ser incòmodes. És un bon senyal que a ells no els agradi allò que publiquem.

 

Escrius les teves novel·les acompanyat de música…

La música m’ajuda a trobar el to, no a inspirar-me. Una novel·la l’escric en un any i mig. Concretament, li dedico unes sis hores diàries, tres dies a la setmana. Per tant, en aquest temps em dona per escoltar moltes músiques diferents. Sovint és clàssica, a vegades és instrumental. Sempre amb un volum d’acompanyament, mai de posar-me jo a cantar amb el Josep Carreras de fons. La música de Bach m’ajuda a fer el preescalfament com si fos un futbolista fent estiraments abans del partit. Bach fa que les connexions mentals i cerebrals s’activin de bon matí encara que estigui cansat. Després hi ha moments que necessito un piano, altres un cel·lo, de vegades que cantin, altres que callin.

 

Si jo et dic… què em respons?
Premsa local: Bàsica per controlar el poder proper
Sant Jordi: El millor dia de l’any i el millor anunci de Catalunya
Núñez: El millor president del Barça

Pep Guardiola: El millor entrenador de la història del futbol
Alèxia Putellas: El fenomen de masses més benvingut dels últims 20 anys

Messi: L’home que més feliç m’ha fet a la vida
Xarxes Socials: Necessàries, ens han capgirat el món d’una manera apassionant

Alexandria: La meva llibreria de capçalera
Monestir: Si mai em perdo, busqueu-me al claustre
Sant Cugat: Un lloc on es viu molt bé
Alcalde: Josep Maria Vallès!!

 

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.