La millor dieta pels teus ulls

La  visió, un dels sentits més indispensables que tenim, envelleix igual  que ho fa el nostre cos. L’alimentació és un dels factors que ajuda a tenir els ulls saludables, retardant l’envelliment ocular. De fet, una alimentació sense els nutrients necessaris pot perjudicar la salut visual, agreujant problemes, des dels meus lleus, com l’ull sec o la fotofòbia, fins als més importants, com les cataractes prematures, el glaucoma, o problemes de retina.  Per aquest motiu, és rellevant mantenir una dieta equilibrada, rica en vitamines, antioxidants, àcids grassos i flavonoides.

 

 

Analitzem l’aportació de cadascun d’ells, així com on els podem trobar:

 

__Vitamina A

Protegeix les cèl·lules oculars i millora la visió nocturna. Els trobem a la pastanaga, el tomàquet, els préssecs i la ruca.

 

__Vitamina B

Present al marisc i en els festucs, afavoreix la formació de glòbuls rojos, millora la fotofòbia i els ulls vermells.

 

__Vitamina C

Ens protegeix de l’oxidació del cristal·lí i la retina, preveu infeccions i ajuden a fabricar col·lagen. Els cítrics, les maduixes, els kiwis i els pebrots contenen vitamina C.

 

__Vitamina E

És juntament amb la vitamina C la que té més propietats antioxidants, protegint l’aparició de cataractes i la degeneració macular, i es concentra en els espinacs, l’oli d’oliva i els cacauets.

 

__Antioxidants

És important introduir a la nostra dieta vegetals rics en vitamines i carotenoides. El seu efecte antioxidant ajuda a combatre els radicals lliures que danyen les cèl·lules dels ulls.

 

__Àcids grassos

Prevenen la degeneració macular i el glaucoma, afavoreixen la formació de llàgrima i són antiinflamatoris. El peix blau, l’alvocat i els fuits secs els contenen.

 

__Flavonoides

Ajuden a protegir els ulls dels raigs ultraviolats i la pol·lució, a més de reparar les cèl·lules de la retina. Es troben a les fruites, les verdures i el vi.

 

__Carotenoides

Els aliments que contenen carotenoides tampoc han de faltar a la nostra alimentació. Els espinacs, el bròcoli i l’alvocat contenen propietats antioxidants i prevenen la pèrdua de la visió associada a l’envelliment.

 

__Altres

A més dels vegetals, hi ha altres aliments importants per a la visió:  els fruits secs, rics en vitamina E, ajuden a protegir les membranes cel·lulars dels ulls, com també ocorre amb l’oli d’oliva. Per un altre costat, el peix, especialment el blau, conté omega 3, un tipus d’àcid gras essencial per preservar la retina. De fet, alguns dels medicaments per tractar la degeneració macular contenen omega 3.

 

Eulàlia Rusiñol Regí, oftalmòloga, especialista en oftalmologia pediàtrica i cirurgia plàstica ocular i fundadora de la Clínica Oftalmològica Rubí.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.