Casa Papallones, de Noem

Viure entre jardins, paisatge i eficiència

Text:  Rosa Vilarasau

Fotos:  Marc Díaz Gallego

La tria del terreny, amb bones vistes i tranquil·litat assegurades, ja deixava entreveure que la casa estaria orientada a gaudir del jardí, el paisatge i el benigne clima del Vallès.  Els propietaris van batejar el projecte com a Casa Papallones i van buscar des de l’inici la convivència de criteris de sostenibilitat, disseny, confort i eficiència energètica.  La fusta com a material estructural va ser el punt de partida del projecte per la seva eficiència tèrmica i acústica, i per la bellesa i calidesa que aporten als habitatges.

Durant la fase de disseny es va optar per una construcció de planta baixa paral·lela al carrer, que permetia generar dues zones de jardí privades i diferenciades i alhora optimitzar l’eficiència energètica, a més de privilegiar la relació entre l’exterior i l’interior de l’habitatge.

La casa, de 140 m2, està dissenyada i construïda amb els estàndards de la casa passiva, es climatitza amb una caldera de pellets i només necessita posar en marxa el terra radiant durant dos mesos a l’any.  L’orientació S/SE del cos central, els vidres baix emissius de transmitància 1,3 W/m2K,  l’aïllament continu de 200 mm amb fibra de fusta, la construcció amb entramat de fusta, el rigor en tractar l’estanquitat i l’eficiència de les instal·lacions són els trets que han permès a l’habitatge aconseguir una eficiència energètica A.  El consum de 12 Kwh/m2any per calefacció, que és d’un 15% respecte de la mitja de construccions de la mateixa mida, permetrà als propietaris gaudir de confort climàtic tot l’any amb la mínima despesa energètica.

Els espais d’ús diari dels propietaris es localitzen en un cos rectangular de planta baixa amb façanes de fusta tractades amb autoclau gris, que es mimetitzen amb el jardí i no tenen cap manteniment.  Les grans obertures a l’exterior permeten que el jardí entri a la casa i decori les diferents estances, i un generós porxo permet protegir-se de l’excés de sol i alhora ampliar la casa cap a l’exterior. En un dels seus costats, s’ha generat un cos de dues plantes amb un tractament diferenciat de façanes, que dóna cabuda als espais d’ús ocasional de convidats i alhora genera un punt mirador que enriqueix paisatgísticament el conjunt amb vistes panoràmiques.

Una àmplia sala d’estar connectada a la zona cuina-menjador és l’espai central de l’habitatge i es converteix en la separació física entre les dues zones del jardí: la zona de l’hort i els arbres fruiters al Sud, i un jardí  “zen” amb terra de graves i un petit estany a Nord.  Les papallones decoren i donen caràcter als espais, i el color gris clar de les parets i un terra ceràmic en la mateixa tonalitat donen harmonia i amplitud al conjunt.  Els sostres i les bigues de fusta vistes aporten calidesa i revelen l’estructura noble de la construcció.  Una combinació encertada de calidesa, funcionalitat i modernitat.

Casa Papallones de Noem Casa Papallones de Noem Casa Papallones de Noem Casa Papallones de Noem Casa Papallones de Noem

Noem

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.