Les visites oftalmològiques periòdiques ajuden a prevenir les principals patologies

La salut ocular entre els 0 als 70 anys

 

El sentit de la vista és el més desenvolupat de tots: el 80% de la informació que rep el nostre cervell és visual. Els ulls són un dels òrgans més complexos i delicats del nostre cos. Segons diferents estudis, prop del 80% dels espanyols majors d’edat pateixen algun defecte visual i el percentatge de persones amb afeccions oculars augmenta amb l’edat.  Aquestes dades que posen de manifest la importància de cuidar de la nostra salut visual.

Segons l’edat, les patologies més comunes canvien. L’estrabisme afecta el 3% dels nens del nostre país. Es dona quan els dos ulls no treballen junts simultàniament, impedint un correcte desenvolupament visual, que pot acabar en una ambliopia o ull gandul.

En el cas dels adolescents i persones joves, la Síndrome de la Pantalla de Visualització (SPV) és cada vegada més comú. La pateixen aquelles persones que passen més del 60% de la seva jornada davant de qualsevol pantalla i els símptomes més freqüents són el cansament visual, el mal de cap, i els ulls secs i vermells.

A partir dels 40 anys es pot manifestar la presbícia, o vista cansada, que és  la dificultat dels ulls per a enfocar els objectes de prop pel fet que el cristal·lí ha perdut la seva elasticitat i que afecta el 80% de les persones majors de 45 anys i el 98% a partir dels 65, quan s’estabilitza.

Una altra patologia que causa la pèrdua de transparència del cristal·lí és la cataracta. Tot i que pot ser genètica, sol afectar a persones de 60 anys cap amunt i es  pot agreujar a conseqüència de malalties i medicaments.

Per causa de diabetis, una alta graduació de miopia, hipertensió, consum de tabac i sobreexposició a la llum del sol, entre altres malalties, i que també solen patir les persones en edat avançada, apareixen patologies de la retina i de la còrnia,  generant en l’últim cas possibles defectes refractius, com la miopia, la hipermetropia o l’astigmatisme.

Però l’afectació més greu que afecta el nervi òptic de l’ull i pot provocar la ceguera és el glaucoma, una malaltia que a Espanya pateix un milió de persones i que, igual que la resta de patologies descrites, es podria prevenir amb revisions oftalmològiques periòdiques, sent recomanable almenys un cop l’any.

La blefaritis, o inflamació permanent dels extrems de les parpelles, i la síndrome de l’ull sec, que pateix entre el 15% i el 30% dels ciutadans per una  inadequada lubricació de la superfície ocular, que pot acabar castigant la nostra visió, també es poden prevenir amb aquestes visites regulars.

 

Principals patologies i problemes oculars relacionades amb la maduresa:

Presbícia: És la pèrdua de la capacitat del cristal·lí de canviar de forma i d’enfocar de prop. Les ulleres corregeixen la vista cansada, però la cirurgia és l’opció més definitiva.

Cataracta: És la pèrdua de transparència del cristal·lí o lent natural de l’ull. Es tracta amb cirurgia i és totalment reversible.

Glaucoma: Conjunt de malalties que afecta el nervi òptic. De no tractar-se el pacient pot perdre completament la visió.

Ull sec: Alteració de la còrnia per falta de llàgrima. Les visites periòdiques a l’oftalmòleg prevenen les possibles conseqüències en el cas de no tractar-se.

 

El doctor Rafael Rodríguez Infante és oftalmòleg, especialista en patologia i cirurgia de retina i vitri, cirurgia refractiva i cataractes.  Dirigeix la Unitat de Retina de la Clínica Oftalmològica Rubí. D’acord amb la missió de la clínica, la màxima prioritat del Dr. Rodríguez és millorar la qualitat de vida dels seus pacients.

 

 

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.